Ski

20140219_142635-2

 

Mange barn ønsker seg ski til jul – og det er jo en flott julepresang! Skilek er en flott måte å bruke snøen på, det gir masse god motorisk læring, og det blir en aktivitet hele familien kan være sammen om i mange år fremover.

Men for at barnas glede og motivasjon ikke blir borte i strev, er det et par ting som er lurt å tenke på når dere skal kjøpe ski.

  • Ski må ikke være for lange. Det er bedre å lære seg å gå på korte ski, de er lettere å styre og få kontroll på, og barna slipper å kave så voldsomt for å komme opp igjen når de faller. 2-3-4-åringer kan gjerne ha litt kortere ski, ellers er regelen at skiene skal være like lange som barnet.
  • Brede ski er stødigere enn smale ski. Skiene skal være godt innsvingte og så myke at de kan presses sammen mellom tommelfingeren og langefingeren, da får skiene ekstra godt feste i motbakkene.

I læringsfasen når barnet ofte er litt engstelig for å falle, kan det være en fordel å få hjelp av bredden på skien. Har barnet lært seg å stå på ski og vil utfordre seg selv, kan neste par ski godt være smalere og lengre.

  • Smørefrie ski kan være lette å gå opp bakker med, men de går sakte i nedoverbakker. Barn med lett kroppsvekt kan føle at de står stille. Er barnet engstelig for fart og fall, er dette en fordel. For barn som liker at det går litt fort (ere), er det bedre med ski man smører.  Vi voksne kan vel også kjenne at har vi først strevet oss opp en lang bakke, vil vi jammen ha gleden av å suse nedover også!
  • Skistøvlene bør ha god støtte rundt anklene, og være romslige nok til å få plass til en tykk ullsokk. Ikke snør skoene for stramt, slik at føttene blir kalde.
  • Barn lærer best uten staver! Uten staver finner barna fortere balansen og stabiliteten i sin egen kropp og de lærer seg til å bruke bena og ikke bare hale seg frem etter armene. Først når barnet er veldig god på ski, er staver et poeng for å øke farten og øve staking. Stavene bør rekke til skulderen, være avrundet i spissen og ha regulerbare remmer.

Det finnes ingen absolutte rett eller galt når det gjelder hva slags ski man skal kjøpe. Det viktigste er å være bevisst på hva hvert enkelt barn trenger av stabilitet og fartsutfordringer, og la det styre.

Husk at ingen utvikler glede og trygghet ved å få utfordringer de ikke har forutsetninger for å mestre, det gjelder på ski som i livet ellers!

%d bloggere like this: